GİRİŞ
CÜCE KAYMAN TİMSAHLARI

CÜCE KAYMAN TİMSAHLARI

canlilar_detay_img
Bilimsel Adı: Paleosuchus palpebrosus Büyüklüğü: Maksimum boy 300 cm Ortalama Yaşam Süresi: 35 – 40 yıl
Cüce Kayman, Kuzey ve Orta Güney Amerika’da bulunabilen küçük bir timsah türüdür. Bilimsel adı Paleosuchus Palpebrosus olan bu tür, ilk kez 1807 yılında Fransız zoolog Georges Cuvier tarafından tanımlanmıştır. İngilizcede bu tür için kullanılan “Cuvier’s Dwarf Caiman” ismi de buradan gelmektedir.

Bolivya, Brezilya, Paraguay, Peru, Venezuela, Kolombiya gibi yerlerde rastlanan bu timsah, genellikle nehir kıyısındaki ormanlık alanlarda yaşar. En küçük timsah türü olan Cüce Kaymanın erkekleri 1.4, dişileri ise 1.2 metreye kadar uzunlukta olabilir. Yetişkin Kaymanlar ortalama 6 – 7 kilo civarında olurlar.

Daha çok gece saatlerinde aktif olan Cüce Kayman timsahları, karada ya da suda avlanırlar. Balıklar, kurbağalar, küçük memeliler, kuşlar ve yumuşakçalar ile beslenirler. Gündüzleri çukurlarda ya da kaya üstlerinde yatarlar veya sığ sularda güneşlenirler. Siyah pullarla kaplı sert bir derisi vardır ve diğer timsah türlerinde olduğu gibi bu onu yırtıcılara karşı korur. Daha çok sık yağmur alan tropikal bölgelerde görülen bu küçük timsahlar için, bataklık gibi alanlar ile kaplı ortamlar ideal yaşam alanlarını oluşturur. Genellikle hızlı akan suları tercih etseler de, durgun sularda da görüldükleri olur. Karadayken, kısa mesafede şaşırtıcı derecede hızlı hareket eden Cüce Kayman Timsahları, su içinde daha da çeviktir.

Dişiler 10 – 25 arası yumurta üretebilirler ve kuluçkaya yatma süreleri ortalama 90 gündür. Cüce Kayman timsahının ortalama ömrü 30 – 40 yıldır.
 

Hangi Alanda Görebilirsiniz?

Cüce Kayman timsahlarını, İstanbul Akvaryum’un Amazon Yağmur Ormanları Alanı’nda görebilirsiniz.

Bunları Biliyor Muydunuz?

  • Cüce Kayman timsahları, saatlerce kıpırdamadan durabilme özelliğine sahiptir.
  • Bazen avlarını karada yakalar ve suya götürüp boğulana kadar sualtında tutarlar.
  • Arka ayaklarını kaşınmak, gözlerini ovalamak ve avlarını parçalara ayırmak için kullanırlar.
  • Su içinden çok yükseğe sıçrayabilirler.
notification_multiple

E-bültene üye olun

Haberleri ilk duymak ister misiniz?